Kızılcık Suyu Nasıl Yapılır?
26 Temmuz 2024

Kızılcık Suyu Nasıl Yapılır?

Kızılcık suyu, Kızılcıkgiller familyasından olan kızılcık meyvesinden elde edilir. Bu meyve, kısa boylu sarı çiçekli ağaçlarda yetişir ve daha çok Akdeniz sahillerinde ve Güneydoğu bölgelerinde bulunur. Kızılcık meyvesi, çiğ olarak tüketilebildiği gibi içerisindeki C vitamini açısından da oldukça zengindir. Kızılcık, portakal ve mandalinadan iki kat daha fazla C vitamini içerir. Sadece meyvesi değil, ağacının yaprakları ve gövdesi de şifa kaynağıdır. Dağlarda yetişen kızılcıklar, şurup şeklinde de tüketilmektedir. Fakat çoğunlukla marmelat şeklinde tüketilen bu meyve mayhoş bir tada sahiptir. Kızılcık, başlı başına bir vitamin deposudur. Kızılcık suyundan şerbet, reçel, marmelat ve kızılcık ekşileri yapılarak kısır, salata ve mercimek köftelerinde limon yerine kullanılır.

  • Bir kilo kızılcık
  • Bir buçuk kilo şeker
  • 1 litre su

Kızılcık suyu, mükemmel bir renge sahiptir. Hem görüntü açısından hem de lezzet açısından oldukça çekici olan kızılcık suyunun nasıl yapıldığını öğrenelim. Topladığınız kızılcıkları güzelce ayıklayıp saplarından ayırın ve bir kilo kızılcığı yıkayarak bir tencereye koyun. Kızılcıkların üzerine bir litre su ekleyip ocağa koyun ve iyice kaynatın. İyice kaynadığından emin olduktan sonra içerisine bir buçuk kilo şeker koyarak kaynatmaya devam edin ve şekerin iyice erimesini sağlayın. Şeker eridikten sonra kızılcık suyunu ocaktan indirmeye yakın içine yarım limon suyu sıkın ve bir tülbent veya süzgeç ile güzelce süzün. Soğuması için bir kenarda bir müddet bekletin ve daha sonra kızılcık suyunuzu buzdolabına koyarak azar azar tüketebilirsiniz. İsteğe göre kızılcık suyuna buz ilave ederek de tüketebilirsiniz.

Kızılcık Suyunun Kullanım Alanları Nelerdir?
  • Vücut direncini artırarak zinde kalmanızı sağlar.
  • Ağızda oluşan aft ve yaralara, her çeşit alerjiye iyi gelir.
  • İdrar yolu enfeksiyonları ve böbrek taşlarına iyi gelir.
  • Gece altına kaçıran çocuklarda kızılcık yapraklarından ilaç hazırlanarak bu sorunun çözülmesine yardımcı olabilir.
  • Yanık ve yaralara iyi gelir, kanın pıhtılaşmasını artırır.
  • Ateş düşürücüdür ve kabuğu ile tüketildiğinde ishal kesicidir.
  • Doktorlar, kalp hastalarına mutlaka kızılcık suyu ve kurutulmuş kızılcık çayını tavsiye ederler.
  • Soğuk kış günlerinde, sobanın üzerinde kaynayan kızılcık çayı ve içine sıkılacak biraz limon harika bir doğal soğuk algınlığı ilacıdır.
  • Böbrek taşı olan kişilerin sabah akşam birer bardak kızılcık suyu içmelerinin faydalı olduğu belirtilmiştir.
  • Özellikle mide ülseri olan kişilerin kızılcık suyunu içerken dikkat etmeleri gerekir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ergüç

26 Temmuz 2024 Cuma

Kızılcık suyunun yapımında şekerin miktarı fazla mı, daha sağlıklı bir alternatif kullanabilir miyiz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ergüç,

Kızılcık suyunun yapımında kullanılan şeker miktarını azaltmak kesinlikle mümkün. Daha sağlıklı bir alternatif olarak, doğal tatlandırıcılar kullanabilirsiniz. Örneğin, bal veya akçaağaç şurubu gibi doğal tatlandırıcılar hem lezzet katar hem de daha az işlenmiş oldukları için sağlıklı birer seçenek olabilir. Ayrıca, stevia gibi kalorisiz tatlandırıcıları da deneyebilirsiniz. Bu şekilde, hem kızılcık suyunun tadını korumuş olursunuz hem de şeker tüketiminizi azaltırsınız. Umarım bu öneriler işinize yarar!

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kızılcık Suyu Nasıl Yapılır?

Kızılcık Suyu Nasıl Yapılır?

Kızılcık Meyve Suyu Faydaları Nelerdir?

Kızılcık Meyve Suyu Faydaları Nelerdir?

Şekersiz Kızılcık Marmelatı Tarifi ve Malzemeleri

Şekersiz Kızılcık Marmelatı Tarifi ve Malzemeleri

Kızılcık Süt Yapar mı?

Kızılcık Süt Yapar mı?

Kızılcık Şekeri Nasıl Kullanılır?

Kızılcık Şekeri Nasıl Kullanılır?