Kızılcık Kompostosu Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Kızılcık Kompostosu Tarifi ve Malzemeleri

Kızılcık Kompostosu

Kızılcık, halk arasında kiren olarak da bilinen ve adeta bir şifa deposu olan bir meyvedir. Lif bakımından oldukça zengin olmasının yanında içerisinde C, E ve K vitaminleri bulunur. İçerdiği C ve E vitaminleri serbest radikallerle savaşarak vücudu bulaşıcı hastalıklardan korur. Lif bakımından zengin olması sayesinde kalp hastalıklarından, yüksek tansiyondan ve kötü kolesterolden korur. Ayrıca kalsiyum zengini olan kızılcık, kemik erimesini önlemek konusunda da oldukça etkilidir. Bu küçük şifa deposunu pek çok şekilde kullanabilirsiniz. Reçel yapabilir, marmelat olarak tüketebilir ve komposto olarak sıcak yaz günlerinde iyi bir serinletici olarak değerlendirebilirsiniz. Kızılcıklar zamanında toplanarak kış aylarında kullanmak üzere poşetlenip derin dondurucularda muhafaza edilebilir.

Kızılcık Kompostosu İçin Malzemeler

  • 1 kg kızılcık
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su
  • 2-3 karanfil
  • 1 ince kabuk tarçın
  • Tercihe göre 1 dal reyhan
  • 1/4 limon
Kızılcık Kompostosu Nasıl Yapılır?

İlk olarak pazardan ya da bahçeden topladığımız olgun kızılcıkları güzelce yıkayıp saplarını ayıklıyoruz. Kızılcık kompostosu için oldukça olgun kızılcık kullanmalıyız; aksi takdirde kızılcık kompostosu mayhoş bir tat alabilir. Ayrı bir tarafta derin bir tencereye 2 su bardağı su ve 2 su bardağı şeker koyup ocağa alınır. Şekerler iyice eriyene kadar şekerli su kaynatılır. Daha sonra içerisine sapları ayıklanıp yıkanmış kızılcıklar eklenir. Kızılcıklar bu şekilde kaynayana kadar önce yüksek ateşte, kaynadıktan sonra da kısık ateşte 15 dakika kadar kaynatılır. Süre bitiminde kaynayan kızılcık kompostosunun içine temiz bir tülbente sarıp bağladığımız karanfil, reyhan, çeyrek limon kabuğu ve kabuk tarçın atılır. Bu şekilde de 15 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alınır ve ılınması beklenir. Oda sıcaklığına gelen kızılcık kompostosunun içindeki tülbente sarılı malzemeler çıkarılır. Kabuk tarçın, reyhan ve karanfili dilerseniz koymayabilirsiniz; bunları koymak tamamen sizin tercihinize kalmış, ancak bu bitkiler konarak daha serinletici bir etki yaratılabilir. İyice ılınan kızılcık kompostosunu soğuması için buzdolabına alarak, dilerseniz bardakla ya da yemeklerin yanında taneleri ile kaselerde tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Özveri

12 Temmuz 2024 Cuma

Kızılcık kompostosunu yaparken eklenen karanfil ve tarçının tadı kompostoya yoğun bir aroma veriyor mu? Koymasak da olur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Özveri,

Kızılcık kompostosuna eklenen karanfil ve tarçın, kompostoya belirgin bir aroma ve lezzet katıyor. Bu baharatlar kompostonun tadını zenginleştirip farklı bir boyuta taşıyor. Ancak, eğer yoğun baharat aromalarından hoşlanmıyorsan ya da daha sade bir tat tercih ediyorsan, karanfil ve tarçını eklememeyi de tercih edebilirsin. Bu şekilde de komposton lezzetli olacak, fakat daha hafif ve meyvemsi bir tada sahip olacaktır. Denemek ve kendi damak tadına en uygun olanı bulmak senin elinde. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Aşılı Kızılcık Fidanı Bakımı

Aşılı Kızılcık Fidanı Bakımı

Kızılcık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kızılcık Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Kızılcık Ezmesi Faydaları Nelerdir?

Kızılcık Ezmesi Faydaları Nelerdir?

Kızılcık Kirazının Faydaları Nelerdir?

Kızılcık Kirazının Faydaları Nelerdir?

Kızılcık Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kızılcık Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?