Kızılcık Ekşisi Nasıl Yapılır?
22 Haziran 2024

Kızılcık Ekşisi Nasıl Yapılır?


Kızılcık yaz aylarının en güzel meyvelerinden biridir. Tadının ekşimsi olmasına rağmen oldukça fazla tüketilmektedir. Rengi ile muhteşem bir görünüme sahiptir. İlk olarak yeşil çıkar ve daha sonra kırmızı rengini alır. Genellikle yetiştiği ağaçlar kısa boyludur. Bu meyve özellikle Karadeniz bölgesinde oldukça fazla şekilde yetiştirilmektedir. Vücuda faydaları ise saymakla bitmez. Boş bir meyve gibi tüketilse de genellikle kadınlar ekşisini ve reçelini yaparak kışın tüketirler. Bunun dışında meyve suyu, boya ve ilaç gibi tıbbi durumlarda da kullanılır. İçerisinde oldukça yüksek A, C, K ve E vitamini bulundurur. Kızılcık, sodyum ve potasyum içerdiği gibi mineraller açısından da oldukça zengindir. En faydalı meyvelerden biri olan kızılcığın vücuda faydası yüksek olduğundan, çoğu uzman bir avuç kızılcık ya da ekşisinin mutlaka tüketilmesini tavsiye etmektedir. Özellikle de kalp hastaları, ishal olan kişiler, yüksek ateşi olanlar, sindirim sıkıntısı çekenler ve kanser hastalarına tavsiye edilmektedir.


Kızılcık ekşisi yapımı oldukça pratik ve eğlencelidir. Kışa hazırlık yapmak için bu ekşiyi hep birlikte kolları sıvayarak yapalım.

Kızılcık Ekşisi Tarifi

Malzemeler
  • 3 kilo kızılcık
  • 5 su bardağı şeker
  • 3 tane limon tuzu
Yapılışı

İlk olarak kızılcıkları iyice yıkayın. Büyükçe bir tencereye koyun ve hafif üzerini geçene kadar su ilave edin. Ocağınızı açarak kaynamaya bırakın. Kızılcıklar yumuşayana kadar sık sık kontrol edin. Yumuşayan kızılcıkları ocaktan alarak soğumaya bırakın. Soğuyan kızılcıkları bir süzgece alarak altına leğen koyun ve güzelce ezerek suyunu çıkarın. Yeniden bir tencereye alarak içerisine şeker ve limon tuzu ekleyin. Bu şekilde yarım saat kaynatın. Daha sonra ocağı kapatarak sıcağı hafifleyince kavanozlara koyun ve ağzını kapatın. Ardından ters çevirerek soğumaya bırakın. Kişiler damak tadına göre şekerini ya da limon tuzunu ayarlayabilir. Hazır olan ekşiyi soğuk bir ortamda saklayın.

Kızılcık Ekşisinin Faydaları

Kızılcık ekşisi, doğal bir antioksidan kaynağı olarak bilinir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca, sindirim sistemini düzenleyici etkisi vardır. Kan basıncını düşürmeye yardımcı olur ve kalp sağlığını korur. İçerdiği yüksek miktarda C vitamini sayesinde cilt sağlığına da olumlu etkilerde bulunur. İltihap azaltıcı özellikleri ile de bilinir ve özellikle idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde destekleyici olabilir.

Sonuç

Kızılcık ekşisi, yapımı kolay ve sağlık açısından birçok fayda sağlayan bir üründür. Kış aylarında bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve çeşitli hastalıklara karşı korunmak için kızılcık ekşisini düzenli olarak tüketebilirsiniz. Bu tarif ile kendi evinizde doğal ve lezzetli bir kızılcık ekşisi hazırlayabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kızılcık Türleri Nelerdir?

Kızılcık Türleri Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kızılcık Çayı Nasıl Yapılır?

Kızılcık Çayı Nasıl Yapılır?

Kızılcık Suyu Nasıl Yapılır?

Kızılcık Suyu Nasıl Yapılır?

Kızılcık Aşısı Nedir Nasıl Yapılır?

Kızılcık Aşısı Nedir Nasıl Yapılır?

Kızılcık Süt Yapar mı?

Kızılcık Süt Yapar mı?

Kızılcık Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

Kızılcık Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?